Välkommen till 1970-talet!

Standard

Den stora ironin är att de rödgrönas problem på många sätt liknar borgerlighetens tidigare problem, som var tydliga inte minst under 1970-talet – men egentligen ända fram till 2004.

På 1970-talet stod kärnkraftsfrågan i centrum – regeringen Fälldin föll 1978 på oenighet kring kärnkraften. Nu hävdar miljöpartiet att de aldrig tänker sitta i en regering som ger tillstånd för ny kärnkraft, samtidigt som Stefan Löfven inte vill säga vad han tycker.

Under decennier präglades debatten av ”borgerlig splittring” och partierna hade svårt att komma överens i de stora sakfrågorna, både inför och efter val. Inför valet 1991 gick moderaterna och folkpartiet samman kring ”Ny start för Sverige”. Men först 2004 formades Allians för Sverige av de fyra borgerliga partierna. Då lämnades besked före valet om vad en Alliansregering ville göra efter valet.

Nu förekommer inget samarbete alls mellan de rödgröna partierna före valet. Det finns inga gemensamma besked, ingen gemensam valplattform och ingen 100-dagars plan för vad som en rödgrön regering vill genomföra i regeringsställning.

Vi vet inte ens vilka partier som skulle ingå i en rödgrön regering, eller ens om en rödgrön regering är just rödgrön, eller bara röd.

Grön blir den kanske ändå om man jämför med Fredrik Reinfeldts regeringserfarenhet.

Vänstern sätter sig inte i en rödgrön regering som inte stoppar ”vinster i välfärden”. Miljöpartiet var tidigare starkt förankrat i friskolerörelsen.

Stefan Löfven tycker att elever ska få välja skola, men det är inte samma sak som att han tycker att elever ska ha några skolor att välja bland.

Finanspolitiken kommer att bli problematisk, när varje parti har sina egna vallöften, med överlappande finansiering. Kommer Fi in så har de massor av dyra vallöften – och ingen finansiering alls.

Gemensamma rödgröna besked finns inte. Däremot luftar de rödgröna gärna sina kabinettsfrågor. De ger besked om ”vi tänker aldrig acceptera” – men inte om ”vi vill tillsammans genomföra”.

Welcome to That 70’ Show!

Annonser